Judas Priest’in albümleri tartışılmaz; Judas Priest’in grupsal yapısı hiçbir zaman tartışılmaz. Albüm ya da biyografi tanıtımı yazılır ve saygılar, sevgilir yağmaya başlar. Başından beri böyle gelmiştir. “Sevmiyorum, dinlemiyorum,” denilebilir. Ama, asla ve asla “Kötü bir grup,” denilmez. Metal müziği kavrayan bir insan ne demek istediğimi anlayacaktır. Unutmayalım ki, Metal müzik sadece müzik değildir; Metal her şeyi ile bir felsefedir; saygı duyulması gereken, büyük bir felsefe!
Şimdi Priest’in albümlerinin yapısına ve deneysel tarafına bakalım.
Priest başından beri Heavy Metal tarzını koruyan, o Heavy Metal kavramının içine yenilikler, deneysellikler aşılayan ve birçok grubun ilham kaynağı olan albüm yapısına sahiptir. Çoğu grup hızlı başlar, yavaş sonuçlandırır. Priest yavaş başlar, hızlı devam eder. Sonuçlandırmaları daha yoktur. Olmamasını umuyoruz!
Müziğinde her konu işlenir. Heavy Metal’den istenen ve yeniliklere açık olan her şeye, her konuya el atmıştır Priest. En son olarak konsep albüm Nostradamus’u örnek verebiliriz. Bazı kişiler sevmemiştir bu albümü, bazı kişiler ise ne denli bir albüm olduğunu anlamıştır. Nedeni ise, Priest’in söz bakımından çığır açtığı bir albüm olmasıdır. Unutmayalım ki Nostradamus albümü hem Heavy Metal hem de power, senfonik öğeleri bol olan bir albümdür. “Deneysel Tanrılar” iş başında!
Bu yazıyı okurken albüm tanıtımı olarak Nostradamus’u seçtim sanacaksınız. Hayır! Albüm tanıtımı olarak Priest tarihinin, Metal tarihinin tartışılmayacak albümünü, “Painkiller”ı seçtim. Grup hakkında bilgileri ilk defa okuyanlar için (Priest’i bilmeyen metalci alayı varsa yazıklar olsun!), bir tanıtım niteliği taşıyan giriş bölümü yazdım ve şimdi albüme geçmek istiyorum.
Painkiller albümü, biraz önce de söylediğimiz gibi Heavy Metal tarihinin en iyi, en gaz albümüdür. Belki benimle aynı fikirde olmayanlar vardır ama kriterlere göre baktığımız zaman benim yapabileceğim, hiç kimsenin yapabileceği bir şey yok!
Painkiller, Hell Patrol, All Guns Blazing, Leather Rebel, Metal Meltdown, Night Crawler, Between the Hammer & the Anvil, A Touch of Evil, Battle Hymn, One Shot at Glory ve mükemmel çığlıkları, duygusallığı ile beni yıkan bonus parça Living Bad Dreams. Seçin bakalım hangi parça daha iyi? Sizi bilemem ama ben mümkün olduğunu sanmıyorum. Belki Painkiller’ı çıkarmalıyız içinden. Ama ben çıkarmadan da seçim yapamıyorum.
Bu albümün sözlerini çıkarsak, sadece müzik olarak bile baksak, üst seviyelerde yerini koruyacağına inanıyorum.
Painkiller parçasını –kendi düşüncem- Türkçeye çevirdiğimiz zaman pek iç açıcı olmuyor. Orijinal dilinde algılanmasını tercih ederim.
Painkiller albümünde power öğelerine rastlamak da mümkün. Unutmayalım ki, Priest Metal tarihinde türlerin, grupların kapısını açmıştır. Çoğu şey Priest ile başlar ve Priest ile yüzyıllar boyu devam edecektir…
In the night
Come to me
You know I want your Touch of Evil
In the night
Please set me free
I can't resist a Touch of Evil
-------------------------------
Gecede
Bana gel.
Biliyorsun, seninkini istiyorum!
Kötüye dokunmak…
Gecede
Lütfen beni özgür bırak!
Kötüye dokunmaktan kendimi alamıyorum.A Touch of Evil parçasının nakarat kısmı. Orijinal dilindeki anlamlar daha cezp edici. Ama sadece küçük bir parça sözlerin derinliğini anlamamıza yetecek ve artacaktır.
Night Crawler’dan bir parça:
Sanctuary is being sought
Whispered prayers a last resort
Homing in its' cry distorts
Terror struck they know they're caughtHeavy Metal ve de Metal dinleyicileri. Duyun bu grubun büyüklüğünü; hissedin ve saygı gösterin! Priest tartışılmaz. Ama Priest’i dinlemedim demek; işte o zaman tartışmaya gerek duyan bir sürü insanla karşılaşabilirsiniz. Priest dinlememek, Metal dinlememek; Priest bilmemek, müzik bilmemek demektir!
Özellikle bu albüm hatim edilmelidir! Nedenini vurgulamaya bile gerek yok. Nedeni, Heavy Metal tarihinin en iyi albümü olmasıdır. Nedeni, Priest tarihinin en yırtıcı, en gaz, en iyi ve de en tartışılmaz albümü olmasıdır!
Metal dinleyicileri için altından bile daha değerlidir bu albüm…
Parça Listesi01. Painkiller
02. Hell Patrol
03. All Guns Blazing
04. Leather Rebel
05. Metal Meltdown
06. Night Crawler
07. Between the Hammer & the Anvil
08. A Touch of Evil
09. Battle Hymn
10. One Shot at Glory
11. Living Bad Dreams (Bonus)
12. Leather RebelHazırlayan: veskagan